Democratie in balans

De rol van de NOS

De NOS manipuleert opzettelijk de Tweede Kamer en ook de afgelopen Tweede Kamer Verkiezingen 2021. Daarnaast vertelt NOS in Den Haag aan andere politieke journalisten een staatsomroep te zijn.

In een democratie wordt persvrijheid gezien als een belangrijke voorwaarde voor het goed functioneren van het democratisch systeem. Dat is zeer terecht!

Om toch zeker te zijn van een bron met zo objectief mogelijk nieuws, heeft in Nederland de NOS deze taak gekregen en daarvoor betaald.

China aan de macht bij de NOS

Die positie verkwanselt de NOS op dit moment door zichzelf als staatsomroep te beschouwen. Dat ze een staatsomroep zijn, vertellen NOS journalisten in Den Haag aan andere politieke journalisten. (Bron: Journalist Ernst Lissauer, Den Haag, 2021, Chinezen op bezoek bij de NOS).

Het verhaal wordt als volgt verteld:

Een tijd geleden was er een groep Chinezen op bezoek bij de NOS.

De Chinezen: 'Dus jullie zijn de staatsomroep?'

NOS: 'Nee, wij moeten de overheid objectief beoordelen.'

De Chinezen: 'Oh, maar wie betaalt jullie dan?'

NOS: 'Wij worden door de overheid betaald.'

De Chinezen: 'Juist, dan weten wij genoeg; wie betaalt, die bepaalt.

Of de Chinezen echt bij de NOS op bezoek zijn geweest, is eigenlijk niet zo belangrijk. Dat dit verhaal door NOS journalisten wordt verteld aan politieke journalisten op het Binnenhof, is wel alarmerend. Dat deze politieke journalisten het als vergoelijking doorvertellen aan burgers is grensoverschrijdend.

De NOS wordt door de overheid betaald om de burger te voorzien met objectief nieuws.

De werkwijze van NOS en een omroep in China lijkt op het oog hetzelfde. Toch is er een levensgroot verschil: De NOS wordt door de overheid betaald om de burger te voorzien met objectief nieuws. Dat is niet per definitie het belang van de overheid. De omroep in China wordt door de overheid betaald om het overheidsbeleid gunstig te promoten. Dat is niet per definitie het belang van de burgers van China.

In China, Noord-Korea, Cuba en andere dictatoriale landen, zijn er staatsomroepen die betaald worden om het beleid van de overheid goed te praten. Dan is: wie betaalt, die bepaalt. In zulke landen is zelfs een commerciële omroep gebonden aan de overheid. Deze overheden sluiten elke omroep wanneer hun berichtgeving onwelgevallig is en blijft. Zo gaat het altijd in een onvrij land.

De omroep in China wordt door de overheid betaald om het overheidsbeleid gunstig over te brengen.

Plek van de NOS in het Nederlandse medialandschap

In Nederland heeft elke mediaorganisatie een signatuur of een eigenaar. De NOS heeft de plaats in het bestel om het nieuws zo objectief mogelijk te verslaan en dus niet om het belang van de overheid te vertolken.

De NOS vindt het dus nodig om als staatsomroep met de overheid samen te werken. Het kan zo uitgelegd worden door de NOS-directie maar het is een grove schoffering van hun opdracht. Op basis van die opdracht wordt de NOS met belastinggeld betaald. Dat is het prachtige van een vrij en democratisch land. Daar wordt belastinggeld aangewend zodat burgers de mogelijkheid krijgen om objectief nieuws te zien en te horen, waarover burgers zelf kunnen nadenken en hun mening vormen.

Opzettelijke Manipulatie van de Tweede Kamer

Nu zijn er een aantal uitspraken die laten zien dat medewerkers van de NOS daadwerkelijk denken dat zij werken voor een staatsomroep en dat zij de taak hebben om de macht in het zadel te houden.

Het betreft mevrouw Dominique van der Heyde, Chef Politiek van NOS in Den Haag en haar leidinggevende dhr. Marcel Gelauff, voormalige hoofdredacteur van NOS. Daarnaast alle politieke journalisten van NOS in Den Haag. Zij kunnen natuurlijk weinig anders doen dan de politiek van hun meerderen uitvoeren, net als in elke organisatie. Het is journalistieke politiek die niets meer te maken heeft met objectieve nieuwsvoorziening. Vooral persoonlijke belangen en overtuigingen worden nagestreefd.

Alleen gaat het hier om de vrije objectieve pers en de werking van de parlementaire democratie in Nederland.

In onderstaande reportage doet mevr. Van der Heyde bijzonder vreemde uitspraken en geeft zij een duidelijk inkijkje in de duistere werkwijze van de NOS redactie in Den Haag.

Bron: De blik van het NOS-Journaal - EW Magazine

3. Het Kwaad

Maar onder dat laagje voorzichtigheid blijkt het NOS-bashen redacteuren wel degelijk te raken. Om te beginnen het gebash vanuit de politiek. Thierry Baudet riep eind 2018 op – nadat hij het op Eerste Kerstdag aan de stok kreeg met oud-hoofdredacteur van het NOS Journaal Hans Laroes – de NPO te ‘saneren’. De journalisten zouden de ‘publieke en politieke meningsvorming manipuleren’.

Wilders haalde eind juli, niet voor het eerst, uit naar NOS Nieuws en hoofdredacteur Gelauff. ‘We gaan de hele @NOS samen met de rest van de publieke omroep zodra we de kans krijgen met veel plezier en overtuiging opheffen en @Marcel Gelauff als eerste geheel onafhankelijk naar het UWV begeleiden.’

Dat was een reactie op uitlatingen van Gelauff, de avond ervoor, in praatprogramma Op1. Hij beschuldigde Wilders en Baudet ervan een ‘vijandbeeld’ te creëren tegen journalisten van NOS Nieuws, en zo bij te dragen aan de agressie tegen hen. Van den Bergs ervaringen die dag in De Bilt waren de concrete aanleiding.

Een dag later haalde Wilders opnieuw uit. Na het ontslag van de hoofdredacteur van Hongarijes grootste onafhankelijke nieuwssite en het vertrek – uit protest – van de redactie, twitterde Wilders, bewonderaar van premier Viktor Orbán: ‘Kunnen wij dat ook snel met @MarcelGelauff van de @NOS en de rest van de leugenachtige media doen?’

‘Ik geloof serieus dat Wilders de NOS heel belangrijk vindt’

Is Hongarije dus dichterbij dan je denkt? Chef politiek Van der Heyde zegt er enerzijds niks van te geloven dat Wilders de publieke omroep echt wil killen. ‘Dat is voor de bühne. Ik geloof serieus dat Wilders de NOS heel belangrijk vindt.’ Haar redactie werkt al jaren goed met hem samen. Bijvoorbeeld als hij in zijn eentje gaat demonstreren, zoals laatst op 10 juli op het Binnenhof (‘Geen cent naar Italië!’), bij het bezoek van de ­Italiaanse premier Giuseppe Conte aan premier Mark Rutte. ‘Dat is gewoon nieuws.’

Maar Baudets oproep om de NPO te ‘saneren’, ja, die voelt ze wel als een bedreiging. ‘Dat vind ik vervelender. Dat klinkt als iets onaangenaams. Alsof de politiek er straks over gaat wie er wel en niet journalist mag zijn in Nederland. Baudets strijd tegen “het mediakartel” is ideologischer. Hij zegt dat we een agenda hebben. En die hebben we niet.’

Echt geraakt, zegt ze, wordt ze door termen als ‘staatsomroep’. ‘Staatsomroep! Dat is Noord-Korea! Een omroepster die zegt dat de oogst geweldig is, terwijl de bevolking verhongert. Wij zijn in dienst van het publiek, niet van de macht. Dat raakt me dus enorm.’

Het is belangrijk om goed te beseffen wat Dominique van der Heyde zegt. Het is niet haar persoonlijke mening want dat kan/mag ze niet als NOS medewerker, naar eigen zeggen. Dit heeft ze zelf ook meerdere keren aangegeven. Zo is te zien in de volgende links:

Bron: Villamedia Marjolein Slats. Uitspraak Dominique van der Heyde

Van der Heyde zegt dit als NOS leidinggevende in haar officiële functie van Chef Politiek NOS in Den Haag. De titel van de reportage op internet is ook helder: 'De blik van het NOS journaal'.

Op basis van deze officiële NOS uitlatingen zijn een aantal conclusies te trekken:

  • De NOS trekt Wilders voor ten opzichte van Baudet.

  • De uitspraak van Wilders (opheffen) is gevaarlijker voor de NOS, dan de uitspraak van Baudet (saneren).

  • Dominique van der Heyde bedrijft politiek met haar uitlatingen, met als doel de Tweede Kamer verkiezingen te manipuleren. De uitspraken zijn gedaan aan de vooravond van het politieke jaar 2020/2021, een verkiezingsjaar.

  • Van der Heyde en de NOS willen dat Wilders de grootste rechtse partij blijft, zodat Baudet en andere rechtse ledenpartijen geen kans maken.

  • NOS en Van der Heyde weten dat de PVV van Wilders geen democratische partij is. Daarom kan de partij ook nooit deelnemen aan een regering met bijv. ministeriële verantwoordelijkheid.

  • Van der Heyde en de NOS weten dat Wilders uitgesloten is door potentiële regeringspartijen. Dus Wilders promoten heeft als gevolg dat er meer mensen PVV stemmen. Die stemmen zijn krachteloos. Stemmen voor Baudet kan politiek resultaat betekenen op korte of langere termijn, aangezien hij partijleider is van een democratische ledenpartij.

  • Van der Heyde weet dat een eenmansdemonstratie van Wilders geen nieuws is. Daarom vult ze zelf aan: 'Dat is gewoon nieuws'. Een eenmansdemonstratie verslaan is faciliteren. Als het nieuws is, dan zijn alle politieke journalisten erbij. Wilders heeft de NOS ingeseind en de NOS faciliteert Wilders.

  • Wilders heeft de NOS nodig om zijn boodschap over het voetlicht te brengen. Hij heeft namelijk geen deugdelijk partijapparaat. De NOS is die samenwerking aangegaan, dat is faciliteren. Het is niet de taak van NOS om een politieke partij te helpen haar boodschap over te brengen.

  • Dat Wilders voor de bühne spreekt klopt. Hij bereikt inderdaad nagenoeg niets. Dat desondanks de NOS en Van der Heyde Wilders faciliteren, heeft op het hoogste politieke niveau een machtsdoel. Om andere partijen (die wel potentie hebben en verantwoordelijkheden kunnen aangaan) te benadelen en weer andere partijen (die als gevolg van de zetelverdeling in de Tweede Kamer nodig zijn om een regering te vormen) te bevoordelen.

  • Van der Heyde voegt zelf toe: 'En die hebben we niet'(vermeende agenda). Deze toevoeging is nodig omdat de NOS die agenda wel heeft. Hoofdredacteur Marcel Gelauff spreekt in dezelfde Elsevier Weekblad reportage heel verhullend over 'ambities'. Daarnaast kunt u deze agenda zeker sinds 2020, elke dag op het NOS-journaal zien.

  • Van der Heyde zegt dat de NOS geen staatsomroep is. Dat zegt ze om te misleiden, want op de werkvloer in het machtscentrum in Den Haag, vertellen zij en haar medewerkers dat de NOS eigenlijk niets anders kan zijn dan een staatsomroep. Omdat een groep Chinezen dit zegt.

Oorzaak en Oplossing

De 'duider'(bedenk wat dit woord op hoog politiek vlak betekent) van het Acht Uur Journaal, Ron Fresen, heeft in 2021 een boek geschreven. Zowel in de Elsevier Weekblad reportage als in zijn boek, druipt zelfvoldaanheid af van NOS-medewerkers.

Elke zelfvoldane organisatie of bedrijf in Nederland vaart wel bij een sanering. Dit geldt ook voor de met publiek geld gefinancierde en met een zuivere opdracht werkende, belangrijkste mediaorganisatie in Nederland, de NOS.

De uitlatingen van NOS medewerkers in bovenstaand Elsevier Weekblad reportage en ook uitlatingen van NOS medewerkers in de in 2021 verschenen boeken, 'Acht jaar Achtuur'(Ron Fresen) en 'De Houtgreep'(Anet Bleich en Natascha van Weezel), geven een ontluisterend beeld van de werkwijze van de NOS in Den Haag.

Het onmiddellijke ontslag van Dominique van der Heyde is hoogstnoodzakelijk en onvermijdelijk. Daarnaast is onderzoek nodig naar de werkwijze van huidige 'duider' van het NOS-journaal, Xander van der Wulp.

Tegelijkertijd moeten er nieuwe journalisten worden aangesteld bij de NOS, journalisten met objectieve inborst en met oog voor de hele maatschappij en de rest van de wereld.

Indien niet, dan loopt de democratie in Nederland acuut gevaar.